Ana Kart

Ana Kart


2.jpg (40358 bytes)

Şekil 2.9 : Ana kart ( Atx )

          Ana  kart  olarak  ta  adlandırılan bu kart bilgisayarın çalışması için gerekli olan en önemli karttır. Bütün  diğer  aygıtlar ( Mikroişlemci, ram, rom, görüntü kartı, seskartı v.b. ) bu kart üzerine takılır. Şekilde görülen anakart Pentium II ve III için olan bir anakarttır. 

          Mikroişlemci Yuvası  : Buraya  Pentium  II - III  ve   slot Celeron işlemci takılabilmektedir. Çift hatta 4 tane cpu slotu olan board da var.

Şekil 2.10 : Mikroişlemci slot'u

Şekil 2.11 : Mikroişlemci soket'i (Soket 370)

 

           Ram Yuvası  : Board'a göre 3 yada 4 tane olabilmaktedirler. Ram'lar buraya takılmaktadır.

Şekil 2.12 : SDRAM Yuvası ( 3 adet )

 

          Görüntü Kartı Yuvası  Görüntü kartları sayfasında agp hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Şekil 2.13 : AGP Yuvası

 

          PCI Yuvası  : VESA ‘ya rakip olarak üretilen bir yerel veri yolu standardıdır. PCI bir denetleyici ve hızlandırıcıdan oluşmaktadır. Bu hızlandırıcı yardımıyla tampon bellekteki veriler çevre birimlere gönderilirken aynı anda bellekten yeni veriler alınır. Mikroişlemciden bağımsız olarak çalışmaktadır.Buraya Görüntü kartı, ses kartı, radyo kartı v.b. kartlar takılmaktadır. Plug & Play özelliklidir.

Şekil 2.14 : PCI Yuvaları

 

          VL Yuvası  : VESA tarafından hazırlanan bir veri yolu standardıdır. Bu standart VL Bus (Vesa Local Bus ) adıyla da anlatılmaktadır. Yerel veriyolları anakart üzerinden mikroişlemciye doğrudan bağlıdır. Mikroişlemci ile veri yolu arasında arabirim olmaması iletişimi hızlandırıyor. VESA ‘nın dezavantajı ise en fazla üç kartı destekliyor olmasıdır. Eklenen her kart, veriyolunun performansını düşürmektedir.

          EISA Yuvası  : Eskiden  çok  kullanılan  bu   slot  yerini  PCI  slota  bırakmıştır.  Ancak   elimizde   olan   eski kartlarımızı  değerlendirmek   amacıyla  hala  bordlarda  yer  almaktadır.  32   bit Data ve 32 bit Adres yolu kullanmaktadır.

 

Şekil 2.15 : EISA Yuvaları

          ISA Yuvası  : (Industry Standart Architecture) En eski ve en ucuz veriyolu tipidir. Yavaş çalışan birimlerle yapılan veri transferi için idealdir. 31 tek yönlü kontağa sahiptir. 8 bit ISA' larda 8 bit data 20 bit Adres için kullanılır.

          BIOS Entegresi : Bilgisayarın açılıp işletim sistemini koşana kadar geçen zaman diliminde sisteme bağlı olan aygıtların  test   işlemlerini  yürütmesi,  aygıtların  tanınması   işlemlerini yapması v.b.   işlerle   görevlidir.

 

u1967.jpg (4144 bytes)

Şekil 2.16 : BIOS Entegresi

 

          IDE Konnektörü : Buraya harddisk yada cdrom bağlayabiliriz. Bağlantı noktası başına 2 adet aygıt bağlayabiliyoruz.

          FDD Konnektörü : Buraya da disket sürücüsü bağlamaktayız. 2 adet bağlayabiliriz.

 

Şekil 2.17 : Sabit disk denetleyici kullanım şekli

 

Şekil 2.18 : Sabit Disk ve Disket Sürücü Konnektörleri

 

Şekil 2.19 : Seri Port

          Bilgisayara verileri bir dizi şeklinde göndermek ve aynı şekilde almak için oluşturulmuş bir giriş/çıkış kapısıdır. Seri çıkış, bir kablo üzerinden verileri bir sıra halinde, her seferinde 1 bit olmak üzere yollar. Verilerin transfer edildiği kablolar iki tanedir. 

Bu şekilde bir kablodan veri gönderilirken diğerinden veri alınabilir. PC' nin seri giriş/çıkışları RS-232C olarak bilinen standartla uyumludur. Bilgi akışını UART denilen bir yonga kontrol eder. Eski PC' lerde kullanılan 8250/16450 adlı UART yongaları, modern PC' lerde yerini 16550 uyumlu yongalara bırakmıştır. Seri arabirimin bilgi aktarım hızı normalde en fazla 115 Kbit/saniyedir. Bu fazla yüksek bir hız olmasa da, çeşitli çevre birimler için yeterlidir. 9 ve 25 pinlidir. Fareler ve yazıcılar bağlanır. PC' lerde genellikle daha hızlı olduğundan paralel yazıcılar kullanuılır. Seri yazıcılar özel amaçlar için kullanılır. Kısaca COM Port (Communication Port) olarak da adlandırılır. Bir bilgisayarda birden fazla seri giriş/çıkış bulunabilir. Bunlar COM1, COM2 olarak adlandırılır.

 

 

Şekil 2.20 : Paralel Port

          İlk olarak Centronics adlı firma tarafından tasarlandığı için bu isimle de anılır.   Seri giriş-çıkışlarda olduğu gibi paralel çıkışlarda da veri gönderilir. Ama bu sefer 1 bayt, her biri 1 bit olmak üzere 8 kanaldan gönderilir. Bitler aynı anda gönderildiğinden, kablo üzerinde birbirine paralel olarak gönderilmiş gibi olur. 

          Seri arabirimden daha hızlıdır.  Bilgi aktarırken 150 Kbyte/saniye hızına kadar çıkabilir. Standart paralel arabirim sadece tek yönlü bilgi alışverişi için tasarlanmıştır.Modern PC'lerde ise EPP ve ECP adı verilen paralel port standartları desteklenir. Bu standartlarla bilgi alışverişi mümkün olmuş ve bilgi aktarım hızı on kat artmıştır.

          Paralel çıkışlara genellikle yazıcılar bağlanmaktadır. Bu çıkışlar LPT1, LPT2, vb. gibi adlandırılırlar. Seri giriş-çıkışa göre daha hızlıdırlar. Ancak kablo uzunluğu arttıkça, paralel çıkışların güvenirliği azalır. Aralarındaki mesafenin uzaması, paralel oşarak gönderilen verilerin birbirleriyle karışması (crosstalk) olasılığını arttırır. Bu nedenle yazıcı kabloları belirli bir uzunluğu aşmaz.

Şekil 2.21 : USB Port

          USB, fareden klavyeye tüm cihazlar zincirleme şekilde birbirine bağlar. USB portları ile 127 adede kadar cihaz bilgisayara eklenebilir.

Daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

Şekil 2.22 : Yonga Seti

Bir bilgisayar sisteminin tüm hayati fonksiyonlarını (önceleri ayrı çiplere ihtiyaç duyan fonksiyonları da kapsayan) gerçekleştiren ,birbirine entegre edilmiş bir dizi yongasetinden (chipset) oluşur.

Daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Şekil 2.23 : Fare ve Klavye Bağlantı Noktaları

          Fare Bağlantı Noktası : PS/2 fareyi bilgisayara bağlamak için kullanılır. ( Şekil'de üstte görülen yere )

          Klavye Bağlantı Noktası : Klavyenin bilgisayarla bağlantısı bu porttan yapılır. PS/2 klavye buraya bağlanmaktadır. ( Şekil'de altta görülen yere )

 

Şekil 2.24

          Bios pili : Setup'ta yapılan değişikliklerin kaybolmaması için bios entegresini beslemekte kullanılır.

Şekil 2.25

          Güç konnektörü : Buraya güç kaynağı bağlanmaktadır.