Programlama Dilleri

Programlama Dilleri


          Bilgisayarın    üretildiği     zamandan    beri    değişik     üretici    firmalar    kendi      bilgisayarlarını çalıştıracak  değişik    programlama   yöntemleri   uygulamışlardır.  Bu   programlama  yöntemleri  giderek PROGRAMLAMA DİLLERİ olarak tanımlanmıştır.

          Programlama  dilleri,  başlangıçta   makina  türüne  göre  hazırlandığı  halde, gelişmeler sürdükçe makinadan bağımsız olarak, konuya ve amaca yönelik hazırlanmaya başlamıştır. Böylece   bir  dil  değişik makinalarda kullanılabilmiştir. Dil   programlarının  bilgisayara  bir  işlerlik  kazandırması   nedeniyle,  bu programlara  UYGULAMA  PROGRAM'ı  ( application program )  veya  KAYNAK  PROGRAMI   ( Source program ) adı verilmiştir.

              

DİLLERİN YAPISAL ÖZELLİKLERİNE GÖRE AYIRIMI

          Bütün diller makina dilinden türetilmiştir. Zira ilk uygulama dili makine dili olup, bunun hazırlanmasındaki güçlükler nedeniyle yeni arayışlara girilmiş ve sıra ile Assembly dili ve diğer diller geliştirilmiştir. Bu nedenle birçok dil diğer birinin daha geliştirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır.

               İki grup altında toplamak mümkündür :

               - Alt Düzey Dilleri

               - Üst Düzey Dilleri

 

ALT DÜZEY DİLLERİ

              1. Makina Dili

              Makine dili, bilgisayarın doğrudan işlem yapabileceği, "0" ve "1" bitlerinin kodlanması yoluyla oluşturulan bir dildir. İlk bilgisayar dilidir. Makina dilinde program hazırlığı çok zor olduğundanyeni diller geliştirilmiştir.

              2. Assembly Dili

               Assembly dili sembolik bir dildir. Makine dili ile program yapmanın güçlüklerinden dolayı yapılan çalışmalar sonucu 1950'lerde sembolik dil uygulamalarına başlanmış ve bazı dil denemelerinden sonra Assembly dili sembolik dillerin tek temsilcisi olarak varlığını sürdürmüştür. Assembly bütün bilgisayarlar için aynı değildir. Bilgisayardan bilgisayara değişmektedir.

 

ÜST DÜZEY DİLLERİ

               1. Basic

               Mikrobilgisayarlarda en çok kullanılan dillerden biridir. Basic terimi şu cümlelerin kısaltılmışıdır : Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code. Basic dili kolay öğrenilir ve hatası kolay düzeltilir.

              2. Fortran

               Formula Translation. Daha çok problem çözümüne yönelik bir dildir. Bilim, mühendislik ve matematik alanlarında kullanılır.

               3. Pascal

               Gelişmiş ve yapısal bir dildir. Öğrenilmesi kendinden önce çıkan diğer dillerden biraz daha zordur.

               4. Cobol

               5. PL/1

               6. RPG

               7. ALGOL

               8. C

               Bir ist düzey dili olarak Amerika Bell Laburatuvarlarında geliştirildi. Yapısal bir dildir. Kodlamaları kısadır. Bu bakımdan alt düzey dilleri fonksiyonlarına da sahiptir. PASCAL diline benzer.

               9. APL

               10. LOGO

               11. PROLOG