Görüntü Kartı
Görüntü Kartı

Şekil 2.95 : Görüntü kartı

 

          Ekran kartları, diğer bir adıyla grafik kartları bilgisayar monitöründeki her türlü yazı (text) ve grafiğin (resim ve çeşitli formatlardaki filmler dahil) oluşturulmasında işlemci ile monitör arasında görev yapan adaptörlerdir.

               Grafik kartlarının ayırt edici özellikleri;

  • Maksimum çözünürlük x renk sayısı
  • Belleği
  • Veri yolu
  • MPEG özelliği
  • 3D hızlandırıcı özelliği

          Eğer yüksek çözünürlükte, gerçek renklerle veya yüksek hızda çalışılacaksa alınacak grafik kartı yukarıdaki özellikleri desteklemelidir. Çoğunlukla fotoğrafla uğraşanların 16 milyon renkte çalışmaları gerekir. Bir grafik kartının bu özelliği destekleyip desteklemediğini üzerindeki RAM miktarı gösterir.

          1MB belleği olan bir kart;

  • 640x480 çözünürlükte (minimum çözünürlük) 16 milyon rengi
  • 800x600 çözünürlükte 65535 rengi
  • 1024x768 çözünürlükte 256 rengi (minimum renk)

verebilir.

          Her bir nokta'nın ( pixel ) video ram'da 1 bitlik saklama yeri vardır. 256 renk için her bir pixel'e 256 renk verilebilir.

          256=2 üzeri 8 ( Her pixele 256 renk verebilmek için 8 bitlik bir sistem gereklidir. )

Şekilde gerekli olan hafızayı hesaplamak için formül görülmektedir.

1024*768 çözünürlükte 256 renk için 768 KB hafıza gerekli olduğu görülmektedir

          Grafik kartları bu günkü teknolojiye ulaşıncaya kadar aşağıdaki evrelerden geçtiler.

               Monochrome (MDA-Monochrome Display Adapter) : 720*350 Piksel çözünürlükte çalışan bu kartların kapasitesi ASCII karakterleri, sayı ve harfleri (textleri) göstermekten ibarettir. Bilgisayarın ilk yıllarında kullanılan bu kartların çalışma frekansları 14.8Khz/50Hz yatay/düşey’dir. Monitöre sayısal sinyal gönderir.

               Color Graphics Adapter (CGA) : CGA ekran kartları ilk renkli ekran kartlarıdır. Gerçekten çok düşük bir renk sayısına ve yok denecek kadar az bir renk derinliğine sahip bu kartlar IBM firması tarafından yapılmıştır. Bu kartların çalışma frekansı 15.7Khz/60hz yatay/düşey’dir. Monitöre sayısal sinyal gönderir.

              Enhanced Graphics Adapter (EGA) : Bu ekran kartıda 16 renk desteklemektedir fakat CGA kartlara göre daha gelişmiş yapıdadır. 640*350 piksellik görüntü ve 256KB belleğe sahiptir. Kartların çalışma frekansı 22Khz/60Hz yatay/düşey’dir. Bu tip kartlarda monitöre sinyal gönderir.

               Hercules : Renkli kartların pahalı oluşuna karşı bazı ara çözümler geliştirilmiştir. Bunların en yaygını olan ve “Monographics” olarak tanımlanan Hercules kartıdır. Hercules kartı, aslında tek renkli olmasına rağmen renkleri grinin tonlarıyla gösteriyor ve grafiği de destekleyebiliyordu. 720x348 piksel çözünürlüğüyle CGA’dan çok daha iyi görüntü sunabiliyordu. Ucuzluğu da yaygınlaşmasını hızlandırdı. Ancak çoğu yazılımlar bu grafik kartını desteklemiyordu.

               VGA (Video Graphics Array) : Yukarıda saydığımız tüm ekran kartları artık kullanılmamaktadır. VGA kart teknolojisi sayısal sinyalleri analog sinyallere dönüştürme yeteneği ile diğer üç karttan tamamen ayrılırlar. VGA adaptörleri piyasaya çıktıkları ilk günden bu yana büyük bir yol kat etmişlerdir. İlk çıkan VGA kartlar 256 renk desteklerken bu gün 64 bit veri yolu üzerinde 8 byte ve daha üzeri VRAM kullanan çok yüksek hızlı ekran kartları bulunmaktadır.

              SVGA (Super VGA) : 800x600 çözünürlükte 256 renk gösteren Super VGA, VGA kartının geliştirilmiş versiyonudur. 1 MB’lık ve arttırılabilen bir “video belleği”, Super VGA kartından tam verim almak için son derece verimlidir.

               VESA (Video Electronics Standart Committe) : SVGA’nın geliştirilmiş halidir ve 1024x768 çözünürlükte 256 renk gösterir. Ayrıca 800x600 de 655535 renk gösterebilmektedir. Üzerindeki bellek arttırılarak gerçek renklere (16 milyon renk) ulaşılabilir.

              Diğer Standartlar : PGA (Professional Graphics Adapter), XGA (eXtended Graphics Adapter) yüksek çözünürlüğü destekleyen standartlardır ve pahalıdır.

      AGP (Accelerated Graphics Port) Nedir ?

  AGP , Pentium II sistemleriyle beraber ortaya çıkan, daha hızlı ve kaliteli görüntüler sağlayan yeni bir grafik veri iletim platformudur. Fiziksel olarak PCI ‘a benzemekle beraber , geliştirilmiş hafıza yönetimi (DIrect Memory Execute “DIME” ), yeni veri iletim yöntemi ve yüksek veri hızı ile AGP ekran kartları ,ekrandaki digital dünya ile gerçek dünya arasındaki sınırı biraz daha inceltmektedir.

          Görüntü kartı bilgisayar alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli malzemelerden bitanesidir.

          Günümüzde 3D oldukça popüler olduğu için 32 MB'lık görüntü kartları kullanılmaktadır.